Pages

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

George Best






Ο Τζωρτζ Μπεστ (22 Μαΐου 1946 – 25 Νοεμβρίου 2005) ήταν Βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής με σπουδαία καριέρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ήταν διάσημος όχι μόνο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες αλλά και για τον σπάταλο τρόπο ζωής του και τα προβλήματα με τον αλκοολισμό που οδήγησαν στον άδοξο τερματισμό της καριέρας του και τελικά τον ίδιο σε πρόωρο θάνατο. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
Έχει πει:
  1.      Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι. 
  2.      Αν είχα γεννηθεί άσχημος κανείς δεν θα ήξερε τον Πελέ."
  3.      Το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20        λεπτά τις ζωής μου.
  4. Ξόδεψα τα περισσότερα χρήματά μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα. 
  5. Θα έδινα όλη την σαμπάνια που έχω πιει στη ζωή μου για να έπαιζα μαζί του σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα στο Ολντ Τράφορντ.
  6. Είχα πει κάποτε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του Γκασκόιν ήταν μικρότερος από τον αριθμό της φανέλας του και αυτός με ρώτησε: "Τι είναι δείκτης νοημοσύνης;"  
  7. Δεν έχει καλό αριστερό πόδι, δεν έχει καλή κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης. 
  8. Ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος. 








* 17/9/1963: ντεμπούτο στα 17 με την Γουέστ Μπρομ.

* 28/12/1963: καλείται εσπευσμένα από την άδειά του να παίξει με την Μπάρνλεϊ. Το παιδί από την Ιρλανδία οργιάζει και σκοράρει. Από τότε δεν ξαναβγήκε από την 11άδα. Η Αγία Τριάδα Μπεστ-Λο-Τσάρλτον είναι πλέον γεγονός. Η Μάντσεστερ τερματίζει 2η με τον Μπεστ να είναι πρωταγωνιστής.

* 30/11/64:
62000 θεατές τον χειροκροτούν στο 2-0 της ομάδας του μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ επί της Τσέλσι. Του άρεσε να παίζει εκεί. Του θύμιζε παιχνίδια της Γουλβς που έβλεπε μικρός. Παίρνει και το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με την Λιντς.

* 9/3/66: με το πρώτο ματς να έχει λήξει 3-2, ο Μπάσμπι ζητά να αρχίσουν αμυντικά στον επαναληπτικό με την Μπενφικά (από τις καλύτερες τότε). Ο Τζορτζ δεν άκουσε και σκοράρει 2 φορές ως το 12. Τελικό σκορ:1-5 (!),με τις εφημερίδες να βάζουν τίτλο:Ελ Μπιτλ (ήταν οι εποχή των Μπίτλς) & «έγινε»το 5ο σκαθάρι. Γίνεται μόδα, χωρίς όμως να μπορεί κανείς (ούτε ο ίδιος) να διαχειριστεί την δημοσιότητα. Ταυτόχρονα αρχίζει και η επαφή με το ποτό. Έπιναν κάνα ποτηράκι παραπάνω τότε. Και στα αποδυτήρια υπήρχε. Δεν είχε τον σημερινό αντίκτυπο.

* 1968: κύπελλο Πρωτάθλημα:στα ημιτελικά κληρώνεται με την Ρεάλ ανησυχώντας τον Μπάσμπι. Ο Μπεστ σκοράρει & η Μάντσεστερ κερδίζει 1-0. Στη Μαδρίτη η αγγλική ομάδα έχει από το ημίχρονο σκορ?αποκλεισμού (3-1), έχει όμως και Μπεστ που οδηγεί την ομάδα στον τελικό (3-3). Αυτό το κύπελλο δεν μπορούσε να χαθεί. Ο Μπάσμπι πραγματοποιεί το όνειρό του, κατακτώντας το κύπελλο με 4-1 απέναντι στη Μπενφίκα του Εουσέμπιο, με τον Ιρλανδό ηγέτη να σκοράρει στην παράταση.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ '70

Τα πράγματα δεν πάνε καλά, η ομάδα είναι φάντασμα του εαυτού της, ο Μπάσμπι έχει πλέον γεράσει όπως & οι Λο-Τσάρλτον. Ο Μπεστ σκοράρει συνεχώς, όμως «ωθείται» από την κακή κατάσταση σε αστείες αποβολές, τσακωμούς και φυσικά στο..ποτό.

* 8/1/1971:χάνει το τρένο για Λονδίνο, τον μαθαίνουν στο σπίτι της ηθοποιού Κιούζακ & τιμωρείται. Ένα χρόνο μετά περνάει το Σ/Κ στο σπίτι της Κάρολ Μουρ (Μις Βρετανία). Στο τέλος της σεζόν δηλώνει πως δε θα ξαναπαίξει για αυτή την Μάντσεστερ αφού δεν τον εμπνέει - αργότερα ανακαλεί. Ταυτόχρονα παραδέχεται πως πίνει ένα μπουκάλι την ημέρα.

* 25/11/72:είναι στη λίστα παιχτών υπό παραχώρηση. Η διοίκηση θα ανακαλέσει & ο Μπεστ παίζει κάποια παιχνίδια με τα γνωστά παραστρατήματα (αιτία προστίμων). Λίγο μετά (Ιαν?73)συλλαμβάνεται για επίθεση στη σερβιτόρα Σλονίτσκα, ενώ Ιανουάριο του 74 παίζει το τελευταίο ματς απέναντι στη ΚΠΡ, για να αρχίσει μια καριέρα-τουλάχιστον-τραγική. Παίζει στις Τζίουινς Γκλιν, Στόκπορτ ,Κορκ, Μπόρνμουμ, Μπρίσμπεϊν, Φορτ Λοτερντέιλ-Σαν Χοσέ κ.ά. Με εξαίρεση της Φούλαμ, Χιμπέρνιαν-Λ.Α ’τζεκς στις παραπάνω παίζει για ένα-δύο ματς, του ζητούν να έρχεται μόνο την ημέρα του αγώνα (τα στάδια είναι υπερπλήρεις),ενώ ο ίδιος πληρώνεται ανά αγώνα!!

* 1978:στεναχωριέται πολύ από την απώλεια της μητέρας του (κύρωση του ύπατος στα 54της), αλλά δεν αλλάζει. Παντρεύεται την ’ντζελα ΜακΝτόναλντ και αποκτά το μοναδικό γιο του, τον Καλούμ.

* 1981:το Βρετανικό Δημόσιο τον κηρύσει σε πτώχευση εν τω μεταξύ δεν παίζει στο Mundial Ισπανίας μιας και είναι σχολιαστής του τουρνουά!!

* 1983:οριστική-ή καλύτερα-τυπική απόσυρση με την Μπόρνμουθ. Ένα χρόνο μετά θα φυλακιστεί για

3μήνες, οδηγώντας μεθυσμένος δεν εμφανίζεται καν στην δίκη. Η αξιοπρέπειά του θίγεται όταν βρίζει σε τηλεοπτική εκπομπή, φυσικά απόρροια του ποτού (1990). Το 1992 τον βοηθά η κοπέλα του Μαίρη Σατίλα να αποσύρει την κήρυξη πτώχευσης, ενώ ξεκινά περιοδείες υπό πληρωμή και παρόλο που βγάζει λεφτά τα σπαταλά. Τριετία αργότερα (49άρηςπλέον) παντρεύεται την 23ετών ’λεξ Πέρσεϊ που τον χωρίζει 8χρόνια μετά.

* 2002:νοσηλεύεται με πρόβλημα στο συκώτι, σταματά το ποτό για λίγο και κάνει μεταμόσχευση ύπατος δηλώνοντας αμέσως μετά:«Ήμουν μέσα για 10 ώρες και είχα 40ποτήρια-διέλυσα έτσι το προηγούμενο ρεκόρ κατά 20 ολόκληρα λεπτά»!!

* 1/10/2005:μπαίνει στην εντατική, καθώς τα φάρμακα (που έπαιρνε για να μην αποβάλει το μόσχευμα) προκαλούσαν δυσλειτουργία. Παρουσιάζει εσωτερική αιμορραγία σε ζωτικά όργανα, ενώ ζητά να δημοσιευτεί τωρινή φωτογραφία του (!)με το μήνυμα:«μην πίνετε γιατί θα πεθάνετε σαν εμένα».

* Ο επίλογος του μεγαλοφυή Βορειοϊρλανδού γράφτηκε στις 25/11/2005 τις 12:55 σε ηλικία μόλις 59 ετών. Στα αυτιά του Τζορτζ Μπεστ ήχησε το τραγούδι-ύμνος του θρυλικού Τζιμ Μόρισον: «This is the end, my only friend... the end».500000 και παραπάνω άνθρωποι ήταν παρόντες στην κηδεία τόσο κόσμο δεν είχε ούτε καν η πριγκίπισσα Νταϊάνα!! Παρόντες και οι: Πελέ, Εουσέμπιο, Μαραντόνα και τα επόμενα?7άρια Κόπελ, Ρόμπσον, Καντόνα και ο Μπέκαμ. Στον επικήδειο λόγο ο Ερίκ συγκινεί:«Είμαι βέβαιος?ο Μπεστ στην πρώτη προπόνηση στον παράδεισο προκάλεσε πονοκέφαλο ακόμα & στο Θεό. Θα?θελα να μου κρατήσει μια θέση στην δική του ομάδα»!! Κηδεύτηκε στο κοιμητήριο Κρέγκαν δίπλα στη μητέρα του, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία.

* Ο Μπεστ έπαιξε με την Μάντσεστερ 466 φορές σημειώνοντας 178 γκολ, με την εθνική 37 φορές με 9 γκολ, ενώ κατάκτησε 2 πρωταθλήματα Αγγλίας (65,67) και 1κυπ.πρωταθλ (68) και αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης, κατακτώντας τη χρυσή μπάλα (1968).
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου